Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Contrast Festival / Λιγα Λογια Για Το Φεστιβαλ

Λίγα λόγια για το Φεστιβάλ

Contrast / Αντίθεση: Πρώτο Φεστιβάλ Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης 2010


Η αρχική σύλληψη βασίστηκε στην ιδέα ενός φωτογραφικού φεστιβάλ που θα διοργανώνεται και θα υποστηρίζεται από τους ίδιους τους συμμετέχοντες και στο οποίο θα συνυπάρχουν όλες οι φωτογραφικές δυνάμεις της χώρας.

Ζητούμενο ήταν να παρουσιαστούν δουλειές φωτογράφων, ακόμη και αντίθετες από την αισθητική των διοργανωτών, με μόνη απαίτηση να υπάρχει σαφής άποψη και σοβαρότητα.

Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, πιστό στις ιδέες του δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από μία γεμάτη ελπίδες αρχή.

Ο στόχος ήταν η δημιουργία ενός φεστιβάλ που θα συμπεριλαμβάνει πολλές και διαφορετικές απόψεις και που δεν θα διακατέχεται από την άποψη και την αισθητική ενός μόνο ανθρώπου υπέρ επιμελητή / υπέρ διευθυντή ή μιας ομάδας συγκεκριμένων συμφερόντων.

Η συγκέντρωση των τελικών συμμετοχών δικαίωσε τους στόχους μας, παρουσιάζοντας μέσα από 49 εκθέσεις ένα σημαντικό κομμάτι από την σύγχρονη «φωτογραφική σκηνή» της χώρας.


Contrast / Αντίθεση: 2ο Φεστιβάλ Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης 2011


Το φετινό φεστιβάλ βασίστηκε στην ιδέα της ανάπτυξης μιας πιο συγκεντρωτικής διοργάνωσης, που θα αποτελείται από λίγες, αλλά μεγάλες ομαδικές εκθέσεις / παραγωγές.

Για κάθε έκθεση ορίστηκε ένας επιμελητής, ο οποίος ανέλαβε την διοργάνωση και το στήσιμο της έκθεσης.

Το αποτέλεσμα είναι η παραγωγή 7 μεγάλων ομαδικών εκθέσεων με συμμετοχές από μεμονωμένους φωτογράφους ή μέλη ομάδων από όλη την χώρα και συγκεκριμένα:

7 ομαδικές εκθέσεις, 170 φωτογράφοι, 700 φωτογραφίες.

Η παρούσα έκθεση, του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, ορίστηκε να έχει σαν επιμελητή τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του, Βασίλη Καρκατσέλη.


Για τη νέα μορφή του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Το ΦΚΘ στη νέα του μορφή υφίσταται για να εδραιώσει ένα διεθνές forum ανταλλαγών και αναζητήσεων μέσω της εικόνας και της φωτογραφικής φόρμας.


Για να το πετύχουμε :

στηριζόμαστε στη γενική αρχή της φωτογραφικής καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, ταυτόχρονα, προς κοινό και φωτογράφους,


υποστηρίζουμε με κάθε μέσον τη φωτογραφία σαν τέχνη, μέρος ενός ευρύτατου πεδίου διάδρασης μεταξύ των τεχνών και της κοινωνίας,

εργαζόμαστε για την ανάπτυξη ενός δυναμικού διαλόγου περί τέχνης και φωτογραφίας, για το με τι αυτές ασχολούνται σήμερα και πως εκφράζονται, για πάσης φύσεως διασταυρώσεις απόψεων, τεχνικών, γραφών και περιεχομένων,

διοργανώνουμε εκθέσεις (ατομικές και κυρίως θεματικές ομαδικές) ελλήνων, παντού όπου μας καλέσουν, (εάν είναι δυνατόν πολύτεχνες και διαδραστικές), με στόχο την προβολή των Ελλήνων δημιουργών και του έργου τους, στη χώρα τους και το εξωτερικό,


παράγουμε εκθέσεις μικτές (Ελλήνων και ξένων) με στόχο την ανταλλαγή εμπειριών, την γνωριμία των Ελλήνων με το σύγχρονο του Ευρωπαϊκού σημερινού πνεύματος, τη δημιουργία δεσμών ακατάλυτων (ατομικών και συλλογικών), που σε βάθος χρόνου θα απελευθερώσουν την Ελληνική φωτογραφία και προς τους διεθνείς της ορίζοντες,

συμμετέχουμε σε δύο διεθνείς θεσμούς – δίκτυα  που βάζουν την Ελληνική φωτογραφία και τον Ελληνικό θεωρητικό λόγο για αυτήν στο ίδιο επίπεδο με όλες τις συνεργαζόμενες άλλες.


Ένα ξεχωριστό (και μοναδικό για την Ελληνική Φωτογραφία) εργαλείο είναι το site του www.fkth.gr. Όπως γράφτηκε στον τύπο: Απευθύνεται στους ειδικούς, αλλά το επισκέπτονται όλοι. Είναι βοήθημα, αλλά και οργανωτής εκθέσεων και πίνακας ανακοινώσεων και θεωρητικό ενχειρίδιο.Έχει κείμενα που δεν βρίσκεις πουθενά αλλού, κι κυρίως, αυτό είναι το μοναδικό σχεδόν βήμα της πέραν των ορίων Ελληνικής φωτογραφίας σε επίπεδο φόρμας και περιεχομένου. Έχει ένα αρχείο που περιλαμβάνει σχεδόν το μεγαλύτερο μέρος της πρόσφατης ιστορίας της καλλιτεχνικής φωτογραφίας της Θεσσαλονίκης. Δεν είναι με τίποτε, κάτι ακόμη στο διαδίκτυο, για να ξεφυλλίζει βιαστικά ο επισκέπτης του ή για να ανεβάζει κάποιος φωτογραφίες του ξεπέτα, με την θέαση του ενός δεκάτου του δευτερολέπτου. Είναι όπλο για σοβαρή συμμετοχή στο διάλογο για τις ιδέες και τα κριτήρια περί του τι είναι, πως και τι φωτογραφίζει η φωτογραφία σήμερα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου