Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Πιλακι

 Πιλακι...πιλακι, ειπε η Αργυρω ξαφνικα και ηρθε προς το μερος μου. Στην αρχη νομιζα οτι θελει φιλακι - την εχουμε ταραξει στα φιλακια - αλλα ετσι οπως εσκυψα καταλαβα οτι θελει να με φιλησει και ειναι η πρωτη φορα που το ζηταει.

Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Πατατοκινημα Και Πατατοκεφαλοι

Πουλανε λοιπον οι παραγωγοι πατατας την πατατα που δεν μπορεσαν φετος να διαθεσουν προς 25 σεντς το κιλο σε τσουβαλακια των 20 κιλων.
Καλα κανουν.
Αυτοι που δεν κανουν καλα ειναι φυσικα τα μμε και διαφοροι πολιτικαντηδες που προσπαθουν να μας πεισουν οτι ετσι λυνεται το προβλημα των "μεσαζοντων" που αισχροκερδουν και των καρτελ.
Συρρεει λοιπον ο κοσμος, που κανει οτι ειναι της τηλε-μοδας για να αγορασει τις φτηνες πατατες, αγοραζοντας 20 κιλα αγνωστης ποιοτητας, εκ των οποιων οι μισες θα πεταχτουν επειδη θα μαλακωσουν οι θα βγαλουν φυτρες, εκτος και αν πλακωθουν ολοι και τρωνε πρωι - βραδυ πατατες.
Και αμα ειναι μαπα οι πατατες; Τι θα κανεις; θα ψαχνεις απο ποιον παραγωγο ηταν ωστε να μην ξαναψωνισεις απο αυτον; Και αμα και τη δευτερη φορα ειναι μαπα;
Και πως μπορεις να υποστηριζεις οταν εισαι δημοσιογραφος ή πολιτικος ή θεσμικος παραγοντας ολη αυτη τη διαδικασια; Θα πρεπει τοτε να παραδεχτεις οτι πρεπει να μην πηγαινουμε στα βενζιναδικα αφου ξερουμε οτι πολλοι βενζινοπωλες αισχροκερδουν - νοθευουν - εξαπατουν, αλλα να πηγαινουμε στο διυλιστηριο. Να μην ψωνιζουμε λαχανικα απο τη λαικη αλλα να βρισκουμε τους παραγωγους και να αγοραζουμε 30 λαχανα, 12 κιλα ντοματες, 115 αγγουρια, 10 καρπουζια... Φαρμακα απο το ιντερνετ φυσικα, οχι απο φαρμακεια. Κρεας απο τις φαρμες, ολοκληρο το βοδι για να το παρουμε φτηνα. Ταξι να μην ξαναπαρουμε, να κανουμε οτο-στοπ. Και για γιατρο να πηγαινουμε στους γιατρους του κοσμου, στη Λιβυη, εκει εξεταζουν δωρεαν.
Γιατι, λεει, να εχει η πατατα στη λαικη 60 λεπτα; Και ποσο να εχει; Η μεταφορα για τον μεταφορεα δεν εχει κοστος;  Η αποθηκευση απο τον μεγαλεμπορο δεν εχει κοστος; Δεν θα βγαλουν κερδος αυτοι; Δεν θα βγαλει κερδος ο λαικατζης; Αυτος δεν εχει εξοδα; Ολοι αυτοι βαφτιζονται μεσαζοντες με ενα υφος λες και προκειται για κλεφτες, λες και ειναι απλως μεσιτες και δεν κανουν καμια δουλεια. Απ'την αλλη, αν υπαρχει καρτελ "μεσαζοντων" κατα των παραγωγων ειναι θεμα και δικο τους και το κρατους να το λυσουν και αν υπαρχει καρτελ εις βαρος των καταναλωτων ειναι θεμα αποκλειστικα του κρατους να το λυσει (εδω γελαμε). Βολευονται λοιπον ολοι να κατηγορουν τους "απατεωνες" μεσαζοντες. Και στο κατω κατω, ελευθερη αγορα δεν εχουμε; Θα αυτορυθμιστει μου-χα-χα.
Καποτε, για 2 χρονια μας εφταιγε ο μαιντανος. Τωρα μας φταει η πατατα. Αυριο για ολα τα δεινα θα φταιει το αλευρι, μετα κατι αλλο.
Με τα καρτελ των πολυεθνικων θα ασχοληθει κανεις?
Γιατι συγκεκριμενα κινητα τηλεφωνα  εχουν σε ολα τα μαγαζια της Ελλαδος την ιδια τιμη;
Γιατι τα περισσοτερα προιοντα τεχνολογιας κυριως οταν ειναι νεοφερτα εχουν την ιδια τιμη παντου;
Γιατι ολα τα γνωστα επωνυμα παιχνιδα για παιδια εχουν ακριβως την ιδια τιμη παντου;
Τετοια συμπτωση;
Ποιος απαγορευει σε καποιον να πουλησει εστω και 0,5% φτηνοτερα;
Γιατι τα προιοντα των πολυεθνικων πωλουνται στη χωρα μας ακριβοτερα;
Γιατι τα προιοντα των ελληνικων εταιρειων, κυριως τροφιμων, ειναι ακριβοτερα απο τα ιδια ακριβως εξαγωγιμα στις αλλες χωρες;
Αλλα ειπαμε, εχουμε φτηνη πατατα, μην τα θελουμε και ολα δικα μας.